Motivace: Když nedokážeme ani vstát z postele

pexels-photo-29992Motivace je vnitřní stav, který aktivuje a usměrňuje naše chování. Dává nám ten správný směr a sílu, kterou potřebujeme, abychom překonali překážky na cestě k cíli. Když jsme dostatečně motivováni, dokážeme naplno využít své schopnosti a dovednosti a prožíváme jistý druh uspokojení, který s sebou přináší činnost sama. Když máme motivace naopak málo, nic se pořádně nedaří a všechno nám trvá mnohem déle.

Je snadné se motivovat k takové činnosti, která nás baví a není příliš náročná, například dívání se na film, čtení zábavné literatury, ostatně i „flákání se“ je druh činnosti. A je těžké najít motivaci pro nepříjemné činnosti, jako je uklízení, vyřešení konfliktu s blízkou osobou, učení se apod. Avšak pro každého je někdy těžké najít sílu i k tomu, co je vlastně příjemné a prospěšné. Někdy je téměř nadlidským úkolem vstát v sobotu ráno z postele, udělat si něco k snídani a začít žít svůj nový den. Lenost v kombinaci s vyhřátou postelí zvítězí a někdy po poledni (nebo dokonce k večeru) se člověk škrábe ven, celý rozlámaný a s náladou pod bodem mrazu. A pak se zbytek dne plahočí po bytě, neví, co má dělat, a jeho sebedůvěra a nadšení je ta tam.

Takové stavy prožívá opravdu každý. Možná do jiné míry, možná méně často, ale zkušenost s nulovou motivací a nechutí k celému dni zažili opravdu všichni. Ale co s tím? Jak v sobě najít tu skvělou vnitřní sílu i ve chvíli, kdy nemáme energii ani na vstávání z postele?

Jak stav řešit ve chvíli, kdy už nastal:

Nejprve je dobré si najít něco, na co se můžete ten den těšit. Jestliže venku svítí sluníčko a vy rádi trávíte čas venku, začněte přemýšlet o tom, kam byste mohli jít, jaká jsou vaše oblíbená místa. Vzpomeňte si na ty nejpodařenější výlety a vžijte se do představy, že další takový vás čeká právě dnes. Pokud byste rádi zůstali doma, zkuste si v hlavě projít seznam svých zájmů a činností, které děláte rádi. Malujete? Vytvořte si v hlavě obraz, jaký byste rádi vytvořili. Máte rádi hudbu? Možná je dobrý nápad začít den poslechem své oblíbené skladby. Ať už rádi děláte cokoliv, zkuste si danou činnost vizualizovat a procítit nadšení, které vás zaplaví při představě, že můžete dnes dělat něco, co vás opravdu baví.

Jestliže vás hned nic nenapadne a stále si v rámci svého stavu opakujete, že je všechno na nic, zkuste jednoduchou metodu, kterou si vyčistíte mysl. Zavřete oči, uklidněte svůj dech a soustřeďte se na místo na čele mezi očima. Představte si, že v tuto chvíli neexistuje naprosto nic, jen vy. Když se k vám vloudí nějaká myšlenka, v klidu ji přijměte a pak ji zase odložte.  Když máte pocit, že je vaše tělo úplně uvolněné a vaše mysl více čistá, než předtím, nebraňte se ničemu, co vás v tu chvíli napadne. Co by vás bavilo dělat? Nechte svou intuici, aby vám navrhla činnost, která pro vás bude v danou chvíli nejprospěšnější. Pokud nechcete nic jiného, než spát, zřejmě to vaše tělo skutečně potřebuje. V takovém případě si nejprve odpočiňte a pak zkuste přemýšlet nad skutečnými příčinami svého stavu. 

Obě metody (a zvlášť tu druhou) nemusíte používat jen při rozlámaných ránech, ale i kdykoliv během dne, kdy vás přepadne nesnesitelná nuda a nechuť k čemukoliv. Uvidíte, že se to zlepší a navíc se tyto stavy budou po nějaké době opakovat méně často, protože vás už budou napadat zábavné a prospěšné činnosti samy od sebe. 

Jak stavu předcházet:

Prevence je samozřejmě nejúčinnější, protože se do takového stavu vůbec nedostanete a nebude vám tedy kazit náladu a sebedůvěru. Můžete použít preventivní metody v případě, že víte, kdy tyto stavy prožíváte a jak moc jsou intenzivní. (Někteří lidé mají tyto stavy například pravidelně každý týden. Pokud se opakují každý den, pak už je třeba se zamyslet nad tím, jestli to není deprese, která už se musí řešit s odborníkem.)

Předpokládejme tedy, že víte, že taková hrozná rána vás čekají každou neděli. V sobotu večer si sedněte na pohodlné místo s papírem a tužkou v ruce a naplánujte si celý následující den. V kolik vstanete (lepší je časové rozmezí, aby byl úkol splnitelnější), co byste si rádi dali k snídani, kam půjdete, co budete dělat, s kým se potkáte. Pište samozřejmě jen ty činnosti, které jsou příjemné a pro váš psychický stav užitečné. Neplánujte si žádné povinnosti, úkoly, do kterých se vám nebude vůbec chtít, to by vaši motivaci k celému dni výrazně podkopalo. Můžete napsat i více možností a pak si z nich vybrat, avšak raději ne, pokud trpíte nerozhodností. Buďte k sobě hodní a shovívaví. Na papír můžete připsat i krátký vzkaz, který vás následující ráno povzbudí. Takto totiž můžete předat sami sobě kousek sebelásky i ve chvílích, které jsou nejtěžší.

Další den se pokuste plnit přesně to, co máte za seznamu. Každou splněnou položku si odfajfkujte, můžete se za ni i nějakým způsobem odměnit. Pokud nedokážete splnit všechno, pochvalte se za to, co už jste dokázali. Sledujte posun k lepšímu. A další týden (následující časové období) postup opakujte znovu. Sledujte, jak se postupně zlepšujete. Až uplyne delší doba, žádný seznam už potřebovat nebudete, ale je dobré v tomto režimu ještě nějakou dobu vytrvat, aby se vžil.

Tyto způsoby samozřejmě nejsou jediné možné. Zkuste najít i vlastní způsoby, jak se s tímto problémem vypořádat. Zamyslete se a najděte něco, co bude na sto procent sedět vaší individualitě nebo si modifikujte ty, které už znáte. Každá snaha se přece počítá. Pokud se vám nepodaří vaše plány uskutečnit a proležíte v posteli třeba celý den, hlavně si nic nevyčítejte! Výčitky vám nepomůžou, naopak spíše škodí, protože nám brání přijímat se takoví, jací skutečně jsme. Pamatujte, že každá změna v životě se podaří uskutečnit jen tehdy, pokud máme dostatek sebelásky na to, abychom dokázali tolarovat i svá selhání a své chyby. 


O autorce

arienn.cz


 

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.