Jak můžeme změnit svou životní mapu?

 

V průběhu života si každý z nás tvoří svou jedinečnou životní mapu. Vždy, když něco prožijeme nebo když dospějeme k nějakému osobnímu poznání, naše mapa se trochu pozmění. Je výsledkem všech našich zkušeností a předpokladů, které nám shrnují, jaký svět vlastně je a co od něj můžeme očekávat. Velmi nám pomáhá se orientovat a činit všechna naše rozhodnutí.

Způsob, jakým přemýšlíme a to, co děláme, je vždy v souladu s naší životní mapou. Můžeme to snadno pozorovat na druhých lidech. Stačí se zaposlouchat do toho, co říkají, a zamyslet se nad původem jejich myšlenky. Jaké zkušenosti či názory ovlivnily jejich slova?

Do našich map se zapisují dobré i špatné věci bez rozdílu.  Jsou plné stereotypů a negativních předsudků, které nám někdy mohou nepříjemně překážet. Samozřejmě, že jejich prvotní funkce je ochranná: nechceme se zbytečně vystavovat stejnému riziku jako v minulosti. Pokud neubližují nám ani ostatním, je to v pořádku, nelze se jich zcela zbavit. Ovšem pokud máme kdesi hluboko v sobě zakořeněná taková přesvědčení, která jsou příčinou našich problémů a bloků, je třeba s tím něco dělat.

 

moře

 

Změna části naší mapy je složitým a zdlouhavým procesem. Může pomoci psychoterapeut nebo blízký člověk, ale základem úspěchu je naše odhodlání a uvědomění. Když odhalíte, co je špatně a proč, jste v půli cesty. Když k tomu ještě přidáte silnou motivaci ke změně a velkou dávku vůle, s největší pravděpodobností uspějete. Jediný, kdo na vás totiž může něco opravdu změnit, jste vy sami.

Zkuste se tedy zamyslet nad vaší představou o světě. Můžete si sepsat na papír vše, co si o něm myslíte – to dobré i to špatné. Přemýšlejte nad tím, co pro vás znamenají mezilidské vztahy, práce, koníčky. Jaká jsou vaše základní přesvědčení, co vás ovládají? Například někdo žije v souladu s mottem „nejdřív práce, potom zábava“. Jiný si zase myslí, že život je příliš krátký a proto si ho musí co nejvíce užít. Zkuste co nejlépe vystihnout své životní motto a uvědomte si, kdy a jak jednáte podle něj.

Při odkrývání své životní mapy je dobré porozhlédnout se i ve svém dětství. Je více než pravděpodobné, že jste do jisté míry převzali mapy svých rodičů. Jaká životní poučení vám dávali? Souhlasíte s nimi nebo se k nim naopak stavíte do opozice?

Když si v hlavě ujasníte všechny tyto věci, bude vám o trochu více jasné, co je příčinou vašeho myšlení a jednání; zkrátka proč jste zrovna takoví, jací jste. Pokud máte pocit, že je vše ve vašem životě v pořádku a nic vám nebrání v uskutečňování vašich plánů, můžete být spokojení a toto cvičení brát jen jako zajímavé zamyšlení se nad sebou samým. Možná ale odhalíte některá přesvědčení, která vám brání v uskutečňování vašich plánů. V takovém případě se na ně zkuste hlouběji zaměřit. Odhalte jejich prvotní příčinu. Uvědomte si, kde a za jakých okolností jste je získali. V jakých situacích vám překážejí. Co by bylo jinak, kdyby se vám podařilo je odstranit.

Jestliže jste dané přesvědčení prozkoumali ze všech stran, je na čase si uvědomit, čím byste ho ideálně mohli nahradit. Například tvrzení „všichni lidé jsou zlí a nemohu jim věřit“ by asi nebylo dobré nahradit opačným „mohu všem bezmezně věřit“. Zkuste najít nějaký vyhovující střed, ve kterém se pak budete cítit dobře.

Jak nové přesvědčení upevnit? Zkuste si kolem sebe všímat situací, která jsou s ním v souladu. Uvědomujte si případy, které ho potvrzují. Nebojte se mu věřit. Člověk s přesvědčením, že jsou všichni lidé zlí, by si mohl napsat seznam osob, které mu kdy pomohly, byť třeba jen maličkostmi. Můžete si najít svou vlastní metodu, která vám s tím vším pomůže. Právě proto, že každý máme svou osobitou životní mapu, vyhovují nám různé způsoby řešení. Klidně zkoušejte to, co vás napadne, intuice vás už navede správným směrem.

Změna životní mapy není něco, co by člověk mohl zvládnout za den. Výhodou však je, že už její tvorba je dynamickým procesem, který probíhá neustále. Proto skrze myšlenky a činnosti, které probíhají v přítomnosti, můžeme výrazně ovlivnit i svou budoucnost. Je dobré si občas zapřemýšlet nad tím, jak bychom chtěli, aby v našich příštích dnech vypadala, a jakou mapu bychom rádi předali svým dětem a vnoučatům. 


arienn.cz

 

 

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.