Čemu vlastně děkujeme?

Obrazek 1„Večer mi ujel vlak a díky tomu jsem přišel pozdě domu“ říká do telefonu pán a já se musím pobaveně pousmát. Zřejmě se domů moc netěšil. O něco později mě zarazí věta „Zloděj se vloupal k nám do baráku jen díky tomu, že jsem zapomněla zapnout alarm“ nebo ještě horší „Tenkrát zemřelo díky přírodní katastrofě sto padesát lidí“.

A tak se ptám, už trochu pobouřená, za co komu vlastně děkujeme? Určitě ne ujetému vlaku nebo přírodní katastrofě. Jenže říká to skoro každý, aniž by si uvědomil pravý význam svého sdělení. Valí se to na nás dokonce ze všech možných médií. Není tak těžké nahradit slovíčko díky o něco přesnějším kvůli, které také vyjadřuje příčinu, ale už ne náš vděk. Protože když budeme vděční za špatné věci, které se nám dějí, z principu to nemůže dopadnout dobře.

Ale když děkujeme za dobré věci, to je hned o něčem jiném. Jen si to představte:

„Díky tomu, že mi ujel autobus, jsem se vyhnul dopravní nehodě.“

„Přežila jsem díky tomu pánovi, který mi poskytl první pomoc.“

„Dostala jsem se na školu díky mamince, protože ve mně věřila.“

Jaký pocit to ve vás vyvolává? A jaký pocit vyvolává tvrzení „díky katastrofě zemřelo sto padesát lidí“?

Možná se zdá, že to jsou jen obyčejná slova, která na daném faktu nic nemohou změnit. Ostatní pochopí, jak to myslíte, protože to říkají také a nepřijde jim to divné. Je to natolik zaběhnutá chyba, že se stala součástí naší běžné mluvy. Problémem je, že ta slova opravdu nějakou váhu mají.

Určitě jste už někde slyšeli nebo četli, že máte být vděční za to, co máte, kým jste a jak žijete. Protože když si toho budete vážit, váš život se stane harmoničtějším a vy budete spokojenější. Pokud každé ráno poděkujete za to, že jste zdraví, že máte kde bydlet a co jíst, že máte kolem sebe lidi, kteří vás mají rádi, změní se váš přístup ke všemu a na cestě za štěstím budete postupovat daleko rychleji. Myslet konstruktivně je opravdu důležité, nejsou to jen nějaké výmysly sloužící k tomu, aby se dobře prodávaly knihy o seberozvoji.

A proto si tuto svou snahu ve vlastním zájmu nekažte hloupými tvrzeními, ve kterých děkujete za lidské neštěstí a životní komplikace. Jestliže je předchůdcem slov myšlenka, pak na jejich výběru opravdu záleží.


O autorce

arienn.cz
photo credit: Evening In The Forrest via photopin (license)


 

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.