Zvýšený cukr v krvi může způsobit i problémy s pamětí

pexels-photo-89731O škodlivosti cukru na lidské zdraví toho bylo napsáno už mnoho. Nejen, že ničí zuby, způsobuje mnohá fyzická onemocnění a celkově neprospívá našemu tělu, ale má i výrazný vliv na naše psychické dovednosti: konkrétně na učení a paměť.

Lidé, kteří jsou jinak zcela zdraví, ale mají zvýšenou hladinu cukru v krvi, jsou více náchylní k problémům s pamětí. Konkrétní studii, která dospěla k těmto výsledkům, si můžete prostudovat v angličtině ZDE.

Výzkumníci vybrali 141 účastníků, kteří neměli chronicky zvýšenou hladinu cukru, cukrovku nebo intoleranci glukózy, aby se vyloučil vliv konkrétní již rozvinuté nemoci na paměťové schopnosti. Účastníci podstoupili lékařské neurologické vyšetření a dostali test na paměť, který spočíval v zapamatování si seznamu položek po dobu 30 minut.

Výsledky ukázaly, že čím méně cukru měli účastníci v krvi, tím lepší byla jejich paměť. Hladina cukru také souvisela s velikostí hipokampu, což je část mozku, která hraje velkou roli při krátkodobém uchování informací.

Cukr má na mozek velmi ničivý vliv, pokud se do těla dostává v nepřiměřené míře. Dokonce může mít v pozdějším věku vliv i na Alzheimerovu chorobu a demenci. K předcházení problémům s pamětí by tedy bylo vhodné hladinu cukru snižovat. To jde samozřejmě i bez léků. Jak?

Především omezením konzumace sacharidů, zvýšením příjmu vlákniny, dostatečnou hydratací, snížením stresu (můžete zkusit například Progresivní svalovou relaxaci), ale také dostatečným spánkem, pravidelným pohybem a udržováním se v celkové dobré formě. Hladinu cukru v krvi může údajně snížit i skořice, semínka kozího rohu nebo jablečný ocet. Ostatně zdravým životním stylem se člověk vyhne nejen vysoké hladině cukru v krvi, ale i mnohým dalším zdravotním komplikacím.


arienn.cz


Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.