Jak se zbavit svých psychických problémů

Psychické problémy  jsou v dnešní době běžnou a velmi rozšířenou záležitostí. Často vznikají už v dětském věku a pokračují do dospělosti. Hodně lidí se s nimi musí potýkat celý svůj život. V tomto článku si povíme něco o tom, jak s nimi nakládat a jak je vhodně řešit.

Typ a závažnost psychických problémů

Psychických problémů může být celá řada a do jisté míry si je prožívají úplně všichni. Jsou úplně normální, stejně jako když má člověk v zimě rýmu nebo si při sportu třeba zlomí nohu. Podobně jako problémy našeho těla, i problémy naší duše mohou mít různou závažnost a různé příčiny. Pokud si uvědomíte, že psychické problémy máte a chcete je začít řešit, už jste v podstatě udělali ten nejdůležitější kus práce. Abyste pak dospěli k nějakému řešení, potřebujete si zodpovědět několik otázek, které vám pomohou se ve vašich obtížích lépe zorientovat.

  • Čeho se tyto problémy týkají? Vašeho myšlení, vašich emocí nebo něčeho úplně jiného?
  • Mají nějakou příčinu? Je touto příčinou reálná událost ve vašem životě nebo vás žádná příčina nenapadá?
  • Jak dlouho trvají? Co se změnilo v době, kdy jste je poprvé zaznamenali?
  • Jakým způsobem vám zasahují do vašeho běžného života? Které oblasti života jsou nejvíce zasažené? Víte proč?
  • Všimlo si nějakých změn vaše okolí? Zeptejte se také jich, jak se vaše obtíže projevují navenek.

Když se ve svých potížích lépe zorientujete, je nasnadě vybrat vhodné řešení. Pokud se cítíte dlouhodobě špatně a přitom jste úplně bezradní s odpověďmi na tyto otázky, zkuste přejít rovnou k psychoterapii. Pro hodně lidí je těžké nechat si nad vlastními problémy určitý nadhled a zkoumat je z téměř nezávislé pozice. Psychoterapeut vám pomůže vaše problémy lépe prozkoumat, pochopit a ukáže vám cestu, jakou se dále vydat.

Řešení svépomocí

Nejprve by bylo dobré uvést, jakým způsobem si člověk může pomoci sám. Zodpověděli jste si výše uvedené otázky? Pokud vás napadají ještě další, které se vztahují k vašemu konkrétnímu problému, zkuste se zamyslet i nad nimi. Při řešení svépomocí je důležité uvědomění, že každý člověk je velmi specifický a to, co pomůže jednomu, nemusí fungovat na druhého. Pokud o svých problémech mluvíte se svými přáteli nebo s rodinou, můžete se inspirovat jejich radami, ale neberte je jako jediné možné řešení. Jejich rady vycházejí z jejich vlastních zkušeností, ne z vašich. A vy svou plnou pozornost potřebujete zaměřit na sebe.

Zkuste se zamyslet nad tím, jestli jste už někdy v podobné situaci byli. Co vám pomohlo své problémy lépe zvládnout? Jak jste se cítili a jak to celé nakonec dopadlo? Pokud je tato situace pro vás zcela nová, vzpomeňte si na nějaký jiný, klidně i úplně jiný problém z vašeho života. Jakým způsobem jste zvyklí věci řešit? Pomáhá vám si rozepsat jednotlivé části problému a najít řešení ke každé části zvlášť? Nebo se potřebujete spíše odreagovat a pak se na věc podívat znovu a s čistou hlavou? Zkuste experimentovat. Pokud vás napadne něco, co by vám mohlo pomoci, jen do toho. Pak ale nezapomeňte zhodnotit, zda vám to skutečně pomohlo. Hledejte po malých krůčcích svou vlastní cestu. Hezkou a dobře fungující metodou, jak postupovat vpřed, je psaní deníku, kterému se můžete svěřit se svými myšlenkami, emocemi, ale také si tam průběžně psát své postupné pokroky, ke kterým se můžete v budoucnu vracet a mít z nich radost.

Při řešení psychických problémů je třeba vědět, že pokrok obvykle postupuje ve vlnách. To znamená, že pokud jste si vybrali funkční cestu, cítíte se stále lépe, a pak nečekaně spadnete o kousek vzad a musíte se znovu stavět na nohy. Pamatujte si, že i tyto občasné pády jsou důležité, i když mohou být mnohdy tvrdé a velmi nepříjemné. Nemůžete vše vyřešit ze dne na den. Chce to velkou dávku odvahy a vytrvalosti. Je to velká výzva. Ale až vám bude lépe a ohlédnete se zpět, budete rádi, že jste si touto trnitou cestou prošli.

Svépomocné řešení je vhodné zejména pro takové psychické problémy, které nejsou natolik závažné, aby narušovaly váš běžný život. Pokud cítíte, že se vaše problémy horší nebo trvají už příliš dlouho, neotálejte a vyhledejte pomoc psychoterapeuta.

Psychoterapie

Kvalitní psychoterapie zcela jistě nemůže uškodit. I takový člověk, který se jeví jako naprosto vyrovnaný a spokojený, má v sobě řadu témat, která by byla vhodná pro terapeutické řešení. Terapie je především o seberozvoji, o pochopení svých vlastních zkušeností a zážitků, o přijetí sebe sama a o hledání vhodných cest, kam se ubírat dál. Je mnoho terapeutických směrů a každému člověku může sedět jiný. Pokud vás jednotlivé směry zajímají, zkuste si něco přečíst o jejich metodách nebo zakladatelích. Pak můžete při výběru terapeuta zohlednit to, který směr vás intuitivně nejvíce oslovil, který přístup by vám asi nejvíce vyhovoval. Pokud si svého terapeuta vyberete a na schůzce zjistíte, že vám na něm nebo na směru, který praktikuje, něco nesedí, určitě se mu se svými pocity hned svěřte. To se může stát a je to naprosto přirozené. Možná bude chvíli trvat, než najdete někoho, s kým se vám podaří navázat konstruktivní terapeutický vztah. Třeba ale budete mít štěstí hned napoprvé.

Psychiatrie

Psychické problémy mohou být natolik závažné, že narušují běžný život. Změní se denní režim, naruší se vztahy s okolím, člověk přestane ovládat dříve přirozené činnosti jako je například komunikace, zvládání své práce, svých zájmů a věcí, které byly samozřejmostí. Změny se mohou dít ve většině oblastí života, ale také nemusejí být vůbec zvenčí patrné a mohou se odehrávat jen na vnitřní úrovni. Pokud máte pocit, že vám psychické problémy brání v běžném chování a prožívání, případně nějakým výrazným způsobem zasahují do vašeho života, není od věci navštívit pro jistotu psychiatra. Buď se psychiatrické onemocnění vyloučí, nebo se potvrdí a v takovém případě lékař předepíše vhodné léky a psychické obtíže se začnou postupně lepšit. Kromě braní léků je dobré docházet i k psychoterapeutovi, který vám pomůže pochopit okolnosti onemocnění a najít způsob fungování v běžném životě navzdory diagnóze. Není pravda, že lidé s psychiatrickou diagnózou by nebyli schopni fungovat nebo by byli ze společnosti vyčleňováni. Při správné diagnóze a léčbě ani na první pohled nepoznáte, že tam nějaké onemocnění je. Proto návštěvu psychiatra zbytečně neodkládejte, čím dříve se onemocnění řeší, tím menší jsou jeho dopady na váš běžný život.


O autorce

arienn.cz


 

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.